Tyto stránky používají cookies k analýze návštěvnosti a bezpečnému provozování stránek. Používáním stránek vyjadřujete souhlas s našimi pravidly pro ochranu soukromí.
Včela
přinese do úlu přibližně 40 mg nektaru v medném váčku, kde se o jeho
zpracování postará další skupina včel v úle. Přenesou jej do buněk a
zahušťují jej výměšky svých žláz. Až klesne obsah vody z původních 60 %
na zhruba 18 %, včely med zavíčkují a skladují na bezsnůšková období.
Pokud nektar pochází pouze z jednoho druhu rostlin, má med
charakteristickou chuť i aroma a bývá označován podle dané rostliny
(např. lipový, jetelový, řepkový,...).
Vlastnosti
Tento druh medu zlatavé barvy je zpravidla sladší než med medovicový. Obsahuje i více jednoduchých cukrů (glukóza, fruktóza), proto je vhodný pro okamžité dodání energie. Obsahuje až 0,5 % rostlinných bílkovin a téměř žádný podíl tuku. Z minerálních látek obsahuje např. draslík, vápník, hořčík. Také příjmem železa a manganu z medu lze pokrýt významnou část doporučené denní dávky těchto stopových prvků.
wikipedia
Medovicové tmavé lesní medy netuhnou,
proto si lidé myslí, že jsou kvalitnější. Ale jsou hůře stravitelné,
protože obsahují vysoké procento minerálních látek.
Pro regeneraci lidského organismu je ideální květový med luční. Léčivé
látky každé byliny jsou obsažené právě v tomto medu. Jedinou nevýhodou
je, že světlý květový med začne časem krystalizovat, což je přirozený
proces.