Medové příběhy :              2. medové perníčky

13.01.2019


Že už je pozdě? Vůbec ne :-)

Recept na hned měkké vánoční perníčky

V míse utřeme cukr se dvěma vejci a máslem, které si předtím necháme změknout. Přidáme med a koření. Pokud použijeme větší množství medu, perníčky vám ztvrdnou. Do takto vzniklé hmoty vmícháme prosátou mouku smíchanou s vodou. Vypracujeme těsto, které na válu ještě pořádně prohněteme. Vyválíme placku a za pomoci vykrajovátek připravujeme silnější tvary, které vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pokud by se těsto lepilo, poprašíme ho moukou a ještě jednou prohněteme. Pokud se těsto naopak rozpadá, přidáme lžíci vody nebo mléka. Na závěr potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby se perníčky pěkně leskly. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.

Příprava polevy: Prosátý moučkový cukr třeme s bílkem v míse, až vznikne hladká bílá poleva. Prosátím zabráníme problémům, kdy by poleva mohla ucpat zdobítko. Pokud vám poleva nehoustne, přidejte lžičku kukuřičného škrobu (Solamyl). Polevu můžete ozvláštnit také lžičkou citrónové šťávy.

Ingredience na těsto:400 g hladké mouky 140 g moučkového cukru 2 + 1 vejce (na potření) 100 g másla 2 lžíce rozpuštěného medu 2 lžičky perníkového koření 1 lžička jedlé sody

Ingredience na polevu: 1 bílek 150 g moučkového cukru