Medové příběhy : 8. Propolisová tinktura - přírodní antibiotikum, malý zázrak
Propolisová tinktura - včelí tmel se nejdříve co možná nejlépe očistí od včelích zbytků a jiných nečistot, pak se odváží 100 g a dá do mrazáku. Ztvrdlá hmota se musí po částech umlít na elektrickém mlýnku, pak se zalije 80-85% lihem. Jak potvrzují zkušenosti mnoha včelařů, při této koncentraci alkoholu vykazuje propolisová tinktura nejvyšší aktivitu. Abychom tuto koncentraci získali, smícháme 500 ml 95% lihu s 50 ml převařené, studené vody (líh se vlévá do vody, nikoli obráceně).Po několika hodinách zalijeme zředěným lihem (500 ml) 100 g umletého tmelu a na 2-5 dní postavíme na tmavé místo. Abychom maceraci urychlili, čas od času láhev protřepeme. Poté se směs přelije přes trychtýř, do kterého jsme vložili kousek vaty. Vznikne čistý 20procentní propolis, který se uchovává v tmavých lahvičkách. Tinkturu lze vyrobit rovněž z menšího množství tmelu se zachováním odpovídajícího poměru složek.
- Na posílení odolnosti užíváme několik měsíců jednou denně 20 kapek 20% propolisové tinktury s medem, cukrem nebo vodou (pro diabetiky). V lékárnách lze koupit slabší, jen 10% propolisové kapky.
- Při bolestech v krku a bolestech mandli nakapeme do 1/2 sklenice teplé vody 10 kapek tinktury a několikrát za den kloktáme. Kloktání přináší rovněž vynikající výsledky při paradontóze a jiných zánětech v dutině ústní.
- Při těžké rýmě a zánětu průdušek - inhalace: do inhalátoru nebo misky s horkou vodou nakapeme 30 kapek tinktury, hlavu překryjeme teplým ručníkem a vdechujeme blahodárné výpary.
- Při žaludečních a dvanáctníkových vředech, katarech, problémech s játry: 20 kapek propolisové tinktury nakapeme do hrníčku spařeného lněného semínka a nálev půl hodiny před jídlem vypijeme; užíváme třikrát denně.
- posílení imunity, obranyschopnosti
- bolesti v krku
- bolesti mandlí
- paradentóza
- těžká rýma
- zánět průdušek
- žaludeční vředy
- dvanáctníkové vředy
- katary trávicího traktu
- jaterní nemoci, choroby, potíže